Cybersecurity lifecycle

Nederland kent een uitgebreide weg- en waterinfrastructuur, waarvan digitalisering en technologische vooruitgang essentiële onderdelen zijn. Daarom is cybersecurity een onmisbaar aspect geworden in de lifecycle van deze infrastructuur. Van planning en ontwerp tot exploitatie en onderhoud, in elk stadium moet rekening worden gehouden met potentiële cyberdreigingen. Dit om de veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit van kritieke voorzieningen te waarborgen.

Het is cruciaal om vanaf de eerste stadia van infrastructuurontwikkeling cybersecurity te integreren in het ontwerp- en planningsproces. Potentiële risico’s dienen te worden geïdentificeerd en robuuste beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd om cyberincidenten te voorkomen. Dit in overeenstemming met het belang van de betreffende infrastructuur. Bij Hudson Cybertec zien we dat als in dit stadium geen duidelijke onderbouwing komt voor de classificatie van het object, dit in de latere fasen leidt tot onvoorziene risico’s en extra kosten. Een gedegen en onderbouwde inschatting van de classificatie en het benodigde cybersecurityweerstandsniveau is dan ook essentieel. Door vanaf het begin cybersecurity mee te nemen, kunnen ontwerpers en ingenieurs ervoor zorgen dat systemen voor verkeersmanagement, bruggen, sluizen en tunnels op het juiste niveau weerbaar zijn tegen cyberdreigingen.

Tijdens de bouw en implementatie van infrastructuurprojecten is een zorgvuldige controle van de digitale componenten cruciaal. Dit omvat het beveiligen van de software en hardware, en het trainen van personeel in best practices voor cybersecurity en zorg voor de juiste procedures. Deze maatregelen kunnen de kans op cyberincidenten tijdens de bouwfase minimaliseren, wat essentieel is om vertragingen en extra kosten te voorkomen.

Eenmaal operationeel moeten weg- en waterinfrastructuur voortdurend worden onderhouden om cyberbeveiligingsrisico’s te beheersen. Dit is essentieel om te kunnen reageren op nieuwe dreigingen. Bij afloop van contracten is een goede overdracht van de verantwoording voor cybersecurity van groot belang. Daarbij dient niet alleen de vertrouwelijke informatie over het object veilig te worden gedeeld, maar moet ook het beheer van de digitale infrastructuur naadloos worden overgedragen aan de nieuwe onderhoudspartij.

Door cybersecurity gedurende de gehele lifecycle centraal te stellen, kan de integriteit, beschikbaarheid en veiligheid van essentiële infrastructuur worden gewaarborgd.

Bron: OTAR, 4-2024

HUDSON CYBERTEC

In de spotlight

Wet- en regelgeving zoals de aankomende Europese NIS2 directive (Network & Information Security) verplicht u aantoonbaar in controle te zijn over uw OT omgeving.

IEC 62443 norm

De IEC 62443 norm biedt uw organisatie handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van uw IACS-omgeving. Implementatie van de norm verbetert het cybersecurityniveau van de OT-/ICS-/SCADA-omgeving van uw organisatie.

De IEC 62443 is het internationale cybersecurity normenkader voor de operationele technologie (OT). Het kader bestaat uit een verzameling van normen, technische rapporten en gerelateerde informatie voor het beveiligen van Industrial Automation and Control Systems (IACS).

lees meer

Het IEC 62443 Competence Center van Hudson Cybertec heeft een zeer ruime ervaring met deze norm. Wij spelen een actieve rol in de ontwikkeling van de norm, in samenwerking met de NEN, dragen deze internationaal actief uit en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld rondom de IEC 62443.

lees meer

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om aan te kunnen tonen dat de digitale security van de OT-omgeving in overeenstemming is met normenkaders. Het is dan ook mogelijk om (delen) van uw IACS-omgeving te certificeren volgens de IEC 62443.

lees meer

Wanneer u meer wilt weten over deze norm en behoefte heeft aan training voor het toepassen ervan binnen uw eigen organisatie of bij uw opdrachtgevers, dan heeft Hudson Cybertec een aantal zeer interessante trainingen voor u.

lees meer

De IEC 62443 norm biedt organisaties handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen.

lees meer

Hoe digitaal veilig is uw organisatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. We houden u dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze dienstverlening op gebied van cybersecurity.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.