Watersector is met forse inhaalslag bezig

De watersector komt van ver, maar is beslist op dreef om de cyberveiligheid naar een hoger niveau te tillen. Handvatten als implementatierichtlijn CSIR worden breed omarmd, stelt cybersecurity-specialist Michael Theuerzeit van Hudson Cybertec. “Zaak is samen de procesautomatisering in de waterketen digitaal weerbaar te maken.”

Een aantal jaren terug kende de procesautomatisering van de watersector lang niet overal een  robuust beveiligingsniveau.

In het spraakmakende rapport Digitale Dijkbewaking uit 2019 wees de Algemene Rekenkamer op de gebrekkige digitale weerbaarheid van de processystemen voor waterkeringen. Detectiemaatregelen voor cyberaanvallen ontbraken. Veel ‘stand alone’ systemen stamden nog uit  de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, met verouderde software die in de huidige tijd met omvangrijke computernetwerken verbonden is om bediening op afstand te faciliteren. De kwetsbaarheid daarvan is groot, oordeelde de Rekenkamer.

De afgelopen vijf jaar heeft de watersector echter een forse inhaalslag ingezet om de cyberweerbaarheid van zijn operationele technologie (OT) op niveau te krijgen, weet lead consultant Michael Theuerzeit van Hudson Cybertec. Dit onderdeel van certificeringsinstantie KIWA is in de cybersecurity van OT-omgevingen van bedrijven gespecialiseerd. “De watersector keek altijd al serieus naar cyberveiligheid, maar nu heeft het onderwerp de hoogste aandacht gekregen.”

Als voorbeeld noemt Theuerzeit het wegwerken van de versnipperde en verouderde ICT bij de waterschappen, de erfenis van de fusiegolf van de afgelopen 25 jaar die tot de huidige 21 organisaties heeft geleid. “Er was een bonte mengeling van systemen met aparte onderhoudscontracten bij een veelvoud aan verschillende leveranciers. Met deze consolidatieslag is veel bereikt, ook voor de cyberveiligheid van systemen.”

De waterschappen hebben inzichtelijk wat ze aan automatiseringssystemen in huis hebben, zo ziet Theuerzeit. De volgende stappen zijn de implementatie van veiligheidsmaatregelen, het opvolgen van beleid, richtlijnen en normen, het doen van risicoanalyses en oefeningen en het opleiden van personeel. “Cybersecurity”, benadrukt hij , “draait om het samenspel van mens, organisatie en techniek. Je moet ze alle drie op orde hebben.”

CSIR

Naast de eigen inspanningen om de cyberveiligheid van hun processystemen te verbeteren, kunnen de waterschappen rekenen op de hulp van Rijkswaterstaat. Voor de digitale beveiliging van haar waterinfrastructuur, zoals bruggen, keringen en sluizen, gebruikt de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de in eigen huis ontwikkelde Cybersecurity Implementatierichtlijn (CSIR).

Deze richtlijn is afgeleid van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en aangevuld met beheersmaatregelen uit industriestandaard IEC 62443 (zie kader), om dekkend te zijn voor de beveiliging van procesautomatisering. Een belangrijk doel van de CSIR is de garantie dat wat Rijkswaterstaat bij de procesautomatisering van objecten aan veiligheidseisen stelt, bij aanbestedingen door ICT-leveranciers wordt geleverd.

Bij versie 3.0 van de CSIR kregen Rijkswaterstaat en Het Waterschapshuis, de ICT-organisatie van de waterschappen, ondersteuning van Hudson Cybertec bij het actualiseren en veralgemeniseren van de richtlijn. “Hierdoor is de CSIR breder inzetbaar en kunnen ook de waterschappen de richtlijn gebruiken om bij voorbeeld hun waterzuiveringsinstallaties en gemalen digitaal te beveiligen”, zegt Theuerzeit.

De waterschappen hebben volgens de cyberveiligheidsexpert een belangrijke stap gemaakt door expliciet aan te geven dat ze de CSIR gaan hanteren. “Het ene waterschap is daar verder mee dan het andere. Dat is nou eenmaal altijd zo. Toe te juichen is dat deze richtlijn nu breed wordt omarmd. Al moeten er keuzes worden gemaakt. Zoiets kun je niet in één keer doen. Afvalwaterzuiveringen en boezemgemalen zijn belangrijke installaties om te beveiligen, en je ziet dat daar als eerste mee begonnen wordt. Doorgaans is er sprake van langlopende onderhoudscontracten voor systemen tot tien jaar en langer. Die wil je tussentijds niet gaan openbreken, want dan betaal je de hoofdprijs. Pas bij een verlenging of een nieuw contract kun je plek voor de CSIR inruimen.”

Waterschappen zullen de richtlijn dan ook geleidelijk aan gaan implementeren, voorziet Theuerzeit, maar steeds meer processystemen zullen op den duur naar een hoger weerbaarheidsniveau toegaan. “Er worden beslist flinke stappen vooruit gezet, maar het blijft een meerjarenplan.”

OT versus IT

Met de CSIR bestaat er nu een cyberbeveiligingskader voor de OT-omgeving van de waterschappen. Onder de vlag van brancheorganisatie Vewin is voor de drinkwatersector eerder de PAbeveiligingsnorm voor procesautomatisering opgesteld, die grotendeels leunt op IT-certificeringsnorm ISO 27001. Theuerzeit wil benadrukken dat bedrijven geen water bij de wijn moeten doen door het bij ISO 27001 te laten. “Essentieel is dat het beveiligingskader zo goed mogelijk aansluit bij het te beschermen belang. Kies een kader dat het beste past. Cybersecurity binnen de OT is echt heel anders dan binnen de IT. Het vraagt om een eigen aanpak met een passend cybersecuritykader.”

Er zijn namelijk belangrijke verschillen, aldus Theuerzeit. “Binnen de IT-omgeving is vertrouwelijkheid van gegevens essentieel, terwijl binnen de OT aspecten als integriteit en beschikbaarheid voorop staan, omdat deze een grote rol spelen bij onder meer gezondheid, veiligheid en milieu. Dit maakt het noodzakelijk om cyberveiligheid integraal vanuit beide domeinen te bekijken.”

Waterketen

Een tweede cruciaal punt, stelt Theuerzeit, is de volledige waterketen cyberweerbaar te maken. Een van de eisen vanuit de Europese cyberveiligheidsrichtlijn NIS2 – medio volgend jaar in ons land van kracht – is ketenaansprakelijkheid. “Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het eerste stuk van het rioolstelsel. Dit deel van de infrastructuur met zijn rioolgemalen en pompen is digitaal net zo kwetsbaar als de procesautomatisering van de waterschappen. Aan het eind van de rioolwaterzuivering gaat het gezuiverde afvalwater als effluent naar het oppervlaktewater. De drinkwaterbedrijven gebruiken dat voor hun leidingwaterproductie. Zij worden steeds afhankelijker van oppervlaktewater, aangezien er steeds meer grenzen worden gesteld aan het onttrekken van water uit de bodem. Al deze stappen in de keten sluiten nauw op elkaar aan. Als het bij de gemeenten niet goed zit, kunnen de waterschappen niets meer. Als het bij de waterschappen niet goed zit, is er te weinig betrouwbaar water in de rivieren om voldoende drinkwater te maken. Wat ik vooral wil zeggen is dat er in de hele waterketen op het vlak van cybersecurity goed afgestemd moet worden. Deze drie partij en gebruiken eigen richtlijnen en normen, al zijn er gemeenten die nu ook naar de CSIR kijken. Zaak is samen de processen in de waterketen weerbaar te maken. Cyberveiligheid is zo sterk als de zwakste schakel.”

Bron: Waterforum, 5-2024

HUDSON CYBERTEC

In de spotlight

Wet- en regelgeving zoals de aankomende Europese NIS2 directive (Network & Information Security) verplicht u aantoonbaar in controle te zijn over uw OT omgeving.

IEC 62443 norm

De IEC 62443 norm biedt uw organisatie handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van uw IACS-omgeving. Implementatie van de norm verbetert het cybersecurityniveau van de OT-/ICS-/SCADA-omgeving van uw organisatie.

De IEC 62443 is het internationale cybersecurity normenkader voor de operationele technologie (OT). Het kader bestaat uit een verzameling van normen, technische rapporten en gerelateerde informatie voor het beveiligen van Industrial Automation and Control Systems (IACS).

lees meer

Het IEC 62443 Competence Center van Hudson Cybertec heeft een zeer ruime ervaring met deze norm. Wij spelen een actieve rol in de ontwikkeling van de norm, in samenwerking met de NEN, dragen deze internationaal actief uit en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld rondom de IEC 62443.

lees meer

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om aan te kunnen tonen dat de digitale security van de OT-omgeving in overeenstemming is met normenkaders. Het is dan ook mogelijk om (delen) van uw IACS-omgeving te certificeren volgens de IEC 62443.

lees meer

Wanneer u meer wilt weten over deze norm en behoefte heeft aan training voor het toepassen ervan binnen uw eigen organisatie of bij uw opdrachtgevers, dan heeft Hudson Cybertec een aantal zeer interessante trainingen voor u.

lees meer

De IEC 62443 norm biedt organisaties handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen.

lees meer

Hoe digitaal veilig is uw organisatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. We houden u dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze dienstverlening op gebied van cybersecurity.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.