Den Haag, 6 april 2018 – Hudson Cybertec, wereldwijd Subject Matter Expert op gebied van cyber security voor Industriële Automatisering & Controle Systemen (IACS) , heeft de opdracht verworven voor de uitvoering van een cybersecurity studie voor het nog te bouwen Johan Castberg platform. Aker Solutions, een wereldwijde provider van producten, systemen en services voor de olie en gasindustrie, heeft het contract hiervoor toegekend aan Hudson Cybertec.

                          Photo: Statoil

Johan Castberg

Het Johan Castberg olieveld is gelegen in de Barentszee, met een waterdiepte van 360 – 390 meters. Het is de grootste vondst in het Noorse deel van de Barentszee. Voor oliewinning wordt een floating production, storage and offloading vessel (FPSO) ontwikkeld, voor de productie en opslag van olie. De topside van de FPSO zal worden ontworpen door Aker Solutions. Op de zeebodem zullen subsea templates worden geplaatst. Via deze templates wordt de olie uit de grond gehaald en opgeslagen in de FPSO.

Johan Castberg is een groot subsea veld en de sleutel tot mogelijke verdere ontwikkeling en infrastructuur in de Barentszee. Het volume van Johan Castberg veld wordt geschat tussen de 400 en 650 miljoen vaten olie.

Cybersecurity studie

Voor dit project voert Hudson Cybertec een cybersecurity studie uit op het ontwerp van de Industrial Automation & Control Systems (IACS) omgeving. Onderdeel hiervan is een Risk & Vulnerability Analyse. Tijdens dit security assessment wordt gekeken naar de cybersecurity risico’s en kwetsbaarheden, zodat deze gemitigeerd kunnen worden. Hierbij wordt o.a. de IEC 62443 norm gevolgd.

Hudson Cybertec is wereldwijd betrokken als expert bij cybersecurity projecten waarbij de IEC 62443 norm wordt gebruikt. Dit normenkader is speciaal ontwikkeld voor cybersecurity van IACS omgevingen en de internationale de facto standaard hiervoor. De norm biedt handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van de IACS omgevingen van complexe installaties.